Ihmeellinen Dubai

Share

Olen lomaillut Dubaissa perheeni kanssa jo useamman kerran. Tästä Arabiemiraattien “suurimmasta ja kauneimmasta” kaupungista löytyy joku kerta uutta ihmeteltävää ja hämmästeltävää. Kaupunkiin tullessa ei voi olla huomaamatta uskomattomia pilvenpiirtäjiä, joista erottuu erityisesti maailman korkein rakennus, lähes kilometrin korkeuteen kohoava, 163-kerroksinen torni nimeltään Burj Khalifa. Dubai on tullut maailmankuuluksi myös mahtailevista, aina avaruuten asti näkyvistä rakennusprojekteistaan, joita ovat esim. keinotekoiset saaret “The World” ja “The Palm Islands“. Dubaihin ensi kertaa matkustavalle saattaa tulla sellainen tunne, että on itsekin avaruudessa, ja vieläpä jollain toisella planeetalla.

Burj Khalifa, korkeus 830m
Burj Khalifa, korkeus 830m.

Dubaissa vierailevalle turistille tulevat tutuksi myös ylelliset hotellit, joista tunnetuin on ehkä Burj Al Arab, monessa äänestyksessä maailman ylellisimmäksi valittu “seitsemän tähden” hotelli. Huikeiden hintojensa vuoksi suurin osa turisteista päätyy ihastelemaan tätä hotellia vain ulkopuolelta. Palmusaarten kärjestä löytyy Atlantis The Palm Resort, joka on valtavan suuri hotellikompleksi akvaarioineen ja vesipuistoineen. Huipputyylikästä city-ilmapiiriä kaipaaville löytyy italialaisen muotisuunnittelija Giorgio Armanin suunnittelema Armani Hotel, joka sijaitsee Burj Khalifa-tornissa. Hotellin baari löytyy vaatimattomasti tornin 123. kerroksesta, 200m meren pinnan yläpuolella. Näkymä on huikea ja mielestäni myös kalliiden drinkkien väärti 🙂 

Dubain hotellitarjonta on niin runsas, että jokaisen kukkarolle löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Esim. monilla ketjuhotelleilla (Hilton, Crowne Plaza, Radisson Blu, jne.) on hyviä sesonkitarjouksia. Finnair lentää suoria reittilentoja Helsingistä Dubaihin loka-huhtikuussa, jolloin ilman lämpötila on sopiva, ei liian kuuma. Monilla hotelleilla on oma uima-allasalue tai jopa oma ranta-alue, mutta yleiset rannatkin ovat todella siistejä ja niiltä on turvallista mennä uimaan. Keskikesällä lämpötilat saattavat nousta jopa yli 50 Celsius-asteeseen, ja silloin onkin viisasta pysytellä ilmastoiduissa sisätiloissa.

Yleinen uimaranta Burj Al Arab-hotellin vieressä.
Yleinen uimaranta Burj Al Arab-hotellin vieressä.

Moni turisti vierailee myös Dubain valtavissa ostoskeskuksissa. Tunnetuimmat ja suurimmat niistä ovat Mall of Emirates sekä uudempi Dubai Mall. Molempien kauppakeskuksien sisältä löytyy oikeastaan kaikkea, mitä ikinä voisi kuvitella tarvitsevansa. Kauppakeskuksista löytyvät maailmankuulut tavaratalot, maailman huippusuunnittelijoiden muotibrändit sekä muut tunnetut tuotemerkit. Paikalliset asukkaat ostavat eritysesti Eurooppalaisia huippukalliita merkituotteita, naisten burkhien helmojen lomasta saattavat vilahtaa hienot korkokengät ja olkapäillä roikkua kalliita luksuslaukkuja. Kauppakeskuksista löytyy myös hotelleja ja lukemattomia ruokaravintoloita jokaiseen makuun. Talviharrastuksiakaan ei Dubaissa tarvitse unohtaa, Mall of Emiratesin sisältä löytyy ihka oikea hiihtokeskus laskettelurinteineen, hiihtohisseineen ja pulkkamäkineen. Dubai Mallissa voi shoppailun lomassa käydä pyörähtämässä myös luistinradalla 🙂 

Mall of Emiratesin hiihtokeskus.
Mall of The Emiratesin hiihtokeskus.

Hotellien ja pilvenpiirtäjien seasta on mukava mennä välillä piipahtamaan Dubain vanhassa kaupungissa, Deiran alueella. Taksit ovat edullisia, mutta vielä edullisempaa on ylittää joki paikallisten tapaan “venetaksilla”. Taksi maksetaan antamalla pari kolikkoa (Euroissa muutamia senttejä) veneen kuljettajalle. Deiran alueelta löytyvät eksoottiset soukit eli ostoskujat mausteineen, itämaisine kankaineen ja mattoineen. Tunnelma on usein kuin olisi Intiassa. Luksukselta ei tosin voi taaskaan välttyä, Gold Souk-niminen alue on täynnä kulta-, platina- ja timanttikauppoja. Dubain hallinto valvoo tiukasti kultamarkkinoiden laatua, joten kaikki mikä kiiltää, on todellakin aitoa tavaraa! Hinnat ovat huomattavasti edullisemmat kuin Euroopassa, mutta tinkimisprosessiin kannattaa varautua – hinnan voi saada tippumaan jopa puoleen pyyntihinnasta.

Paikallisten suosima venetaksi.
Paikallisten suosima venetaksi.
Kaikki, mikä näissä ikkunoissa kiiltää, on aitoa kultaa.
Kaikki, mikä näissä ikkunoissa kiiltää, on aitoa kultaa.

Koska Islam on Arabiemiraattien pääuskonto, on Dubaissa vieraillessa luonnollista käydä myös moskeijavisiitillä. Dubain suurimmassa moskeijassa, nimeltään Jumeirah Mosque, on turisteille avoimet ovet kuutena päivänä viikossa (la-to). Esittelykierros alkaa aamuisin klo 10 ja kierrokseen sisältyy erittäin mielenkiintoinen “luento”, jossa yleisö saa esittää kysymyksiä islamin uskonnosta, siihen liittyvistä tavoista ja uskomuksista. Kierrokselle osallistuva tarvitsee polvet ja olkapäät peittävän asun, naiset saavat tarvittaessa ovelta huivin lainaksi. Tämä moskeijavierailu on monelle länsimaiselle turistille silmiä avaava kokemus sekä myös helppo tapa tutustua islamin saloihin.

Jumeirah Moskeija.
Jumeirah Mosque, Dubain suurin moskeija.
Turistit kuuntelevat oppaan mielenkiintoista esitystä
Turistit kuuntelevat oppaan mielenkiintoista esitystä.

Dubai on helppo ja turvallinen, kaikin puolin kehittynyt matkailukohde, jossa paikallista lakia kunnioittamalla pärjää hyvin.  Kaupunki ympäristöineen tarjoaa matkailijoille monipuolisia elämyksiä ja kaikki löytävät sieltä varmasti itselle mieluista tekemistä ja nähtävää.

 

Share

About Kata (Flight Attendant)

Reilusti yli kolmekymppinen lentoemäntä. Asuu Helsingissä miehensä ja teini-ikäisen pojan kanssa. Matkustelee paljon myös vapaa-ajallaan, lomamatkat suuntautuvat usein hieman kauemmas, Euroopan ulkopuolelle. Harrastaa erilaisia liikuntalajeja ja klassista musiikkia. Rakastaa kauniita vaatteita, kenkiä, laukkuja, hienoja ruokaelämyksiä ja hyviä viinejä ja samppanjaa. --------- A flight attendant in her mid thirties living in Helsinki with her husband and son. Loves travelling faraway also on her holidays. Sports and classical music enthusiast who also adores beautiful clothes, shoes, bags, fine dining, wine and champagne.

Leave a Reply