Safarimatkalla Keniassa (osa 1/3)

Share

Aina siitä lähtien kun lapsena näin Sydney Pollackin ohjaaman elokuvan “Out of Africa” (1985, suom. “Minun Afrikkani”), olin haaveillut joskus pääseväni käymään Afrikassa. 28 vuotta myöhemmin, kesäkuun lopussa 2013, istuin perheeni (mies ja 16-vuotias poika) kanssa Kenyan Airwaysin koneessa lentäen kohti Kenian pääkaupunkia, Nairobia. Matka  oli meille kaikille ensimmäinen “oikea Afrikan matka”, olimme käyneet aikaisemmin vain Egyptissä ja Marokossa. Yleensä emme suunnittele kesäloma- matkojamme kovin perusteellisesti etukäteen, mutta tämä matka oli tärkeä suunnitella ja valmistella huolella – Afrikan mantereella kun on omat “haasteensa”, ja halusimme yrittää minimoida kaikenlaiset “yllätykset” hyvillä ennakkovalmisteluilla. Kyseessä ei ollut mikään pakettimatka, vaan varasimme lennot, hotellit ja safarijärjestelyt netistä. Tarkoituksenamme oli kahden viikon matkan aikana tutustua Nairobiin, tutkailla eläimiä safarilla Masai Maran kansallispuistossa, vierailla Mombasan rantakaupungissa, ottaa aurinkoa Tansanian Zanzibarin saarella ja lentää kotiin Tansanian Dar Es Salaamista.

Sana 'safari' tuli swahilin kieleen alunperin arabian kielestä, ja tarkoittaa matkaa. Nykyisin sanalla 'safari' tarkoitetaan yleensä turistimatkaa Afrikassa, jonka tarkoituksena on katsella ja kuvata eläimiä sekä muuta Afrikan luontoa.
Sana ‘safari’ tuli swahilin kieleen alunperin arabian kielestä, ja tarkoittaa matkaa. Nykyisin sanalla ‘safari’ tarkoitetaan yleensä turistimatkaa Afrikassa, jonka tarkoituksena on katsella ja kuvata eläimiä sekä muuta Afrikan luontoa.

Keltakuumerokotus tuli ottaa viimeistään kymmenen päivää ennen matkaa ja malarialääkkeitäkin piti alkaa popsia etukäteen. Mm. Tripadvisor.com-sivuston sekä kirjastosta lainatuilla Afrikka-oppaiden avulla löysimme vinkkejä, mitä kannattaa pakata mukaan sekä neuvoja sopivan safarimatkatoimiston valitsemiseen. Opimme mm., että matkatoimisto olisi luotettavin, jos se kuuluu KATO-järjestöön (The Kenya Association of Tour Operators). Ko. järjestön sivuilta lopulta löysimmekin meille sopivan safarin-järjestäjän, jonka hinnatkin vaikuttivat kohtuullisilta. 3 päivän (2 yön) safari Nairobista Masai Maraan (ja takaisin) kuljetuksineen, majoituksineen ja ruokineen maksoi meiltä kolmelta yhteensä n. 1100 USD. Varauksen teimme sähköpostitse ja maksun suoritimme käteisellä vasta Nairobissa matkanjärjestäjän toimistossa safarille lähtiessämme, ja saimme maksusta myös kuitin.

Kenyan Airwaysin kone Amsterdamin kentällä, valmiina lähdössä Nairobia kohti.
Kenyan Airwaysin kone Amsterdamin kentällä, valmiina lähdössä Nairobia kohti.

Yölento Amsterdamista Nairobiin kesti n. 8 tuntia. Aamulla perille päästyämme saimme tilattua lentoyhtiön tiskiltä luotettavan kiinteähintaisen taksin, joka vei meidät perille Nairobin keskustassa sijaitsevaan Hilton Nairobi-hotelliin, jossa viettäisimme ensimmäisen yön. Ilma vaikutti yllättävän viileältä, n. 20°C, mutta Nairobi sijaitseekin 1795m korkeudella meren pinnasta. Levättyämme hieman lähdimme kävellen tutustumaan Nairobin keskustaan ja kaikilla meillä oli hiukan jännittynyt fiilis, varsinkin kun monet paikalliset loivat meihin ihmetteleviä katseita. Kun paikallinen pikkutyttö osoitti minua sormellaan ja sanoi hymyillen: “mzungu“, olimme oppineet uuden sanan, joka swahilin kielellä tarkoittaa “valkoinen”.

Nairobilainen kännykkäkaupan myyjä tyttärensä kanssa.
Nairobilainen kännykkäkaupan myyjä tyttärensä kanssa.

Jo ensimmäisenä päivänä pieni jännityksemme katosi, kun huomasimme, kuinka ystävällisiä ja lämminhenkisiä kenialaiset ihmiset olivat. Monet tulivat juttelemaan ja aloittivat keskustelun yleensä tokaisten: “Jambo, how are you, welcome to Kenya!” Englannin kielellä pärjäsi siis oikein hyvin, onhan se swahilin ohella Kenian virallinen kieli. Minulla oli Nairobista sellainen ennakkokäsitys, että se olisi “kaoottinen ja vaarallinen hökkelikylä”. Tutustuttuamme Nairobiin sekä turistitaksilla että kävellen, tuo käsitykseni kyllä muuttui täysin. Kaupungin infrastruktuuri oli paljon kehittyneempi kuin kuvittelin – autokanta oli uudempi kuin monessa Euroopan maassa ja pilvenpiirtäjiäkin löytyi. Toki pientä kaoottisuutta syntyy aina suurkaupungissa, jossa on paljon ihmisiä. Pääsimme kuitenkin hyvin kulkemaan kaupungin vilinässä, sulassa sovussa paikallisten kanssa, muita turisteja emme juurikaan nähneet. Ajatuksemme olivat jo seuraavassa päivässä, jolloin lähtisimme Masai Maran kansallispuistoon safarille, maltoimme tuskin nukkua!

Osassa II pääsemme vihdoin eläinten pariin 🙂

Näkymä Hotelli Hilton Nairobin ikkunasta.
Näkymä Hotelli Hilton Nairobin ikkunasta.
Hiltonin uima-allasalue.
Hiltonin uima-allasalue.

 

 

Share

About Kata (Flight Attendant)

Reilusti yli kolmekymppinen lentoemäntä. Asuu Helsingissä miehensä ja teini-ikäisen pojan kanssa. Matkustelee paljon myös vapaa-ajallaan, lomamatkat suuntautuvat usein hieman kauemmas, Euroopan ulkopuolelle. Harrastaa erilaisia liikuntalajeja ja klassista musiikkia. Rakastaa kauniita vaatteita, kenkiä, laukkuja, hienoja ruokaelämyksiä ja hyviä viinejä ja samppanjaa. --------- A flight attendant in her mid thirties living in Helsinki with her husband and son. Loves travelling faraway also on her holidays. Sports and classical music enthusiast who also adores beautiful clothes, shoes, bags, fine dining, wine and champagne.

Leave a Reply